Årets brætspil er en underlig størrelse

Årets brætspil er en underlig størrelse

januar 8, 2014 0 Af admin

Herhjemme i Danmark er vi beriget af ikke bare én eller to, men hele tre forskellige brætspilspriser. Så hvilket brætspil, der kan smykke sig med titlen som “årets brætspil” afhænger lidt af, hvem du spørger. Her i denne artikel vil vi give dig et overblik over, hvilke priser der findes og hvem der står bag. Hvis du hellere vil se en oversigt over hvilke spil, der er rendt med priserne de seneste år, så kan du finde en oversigt her.

Legetøjsbranchens fællesråd
Legetøjsbranchen selv begyndte at uddele priserne i tre forskellige kategorier: Børnespil, Familiespil og Voksenspil og de har de efterhånden gjort i årevis. Faktisk er det den danske brætspilspris med flest år på bagen.

Prisen er god nok og spillene der kåres er også absolut spilbare. Kritikerne mener dog, at et prædikat som “Årets brætspil ifølge Legetøjsbranchens fællesråd” kan være lidt misvisende, da prisen på ingen måder kan kaldes uafhængig idet den uddeles af repræsentanter for den selvsamme industri som sælger spillene.

Boghandlernes pris
Index Retail der bl.a. står bag boghandlerkæderne “Bog & Idé” samt “Bøger & Papir” har også deres helt egen pris. Her er juryen ikke boghandlerne selv, men testfamilier som spiller spillene igennem. På den måde kan man jo sige, at spillene da i hvert fald er testet godt og grundigt af brugerne (der bruges 10 testfamilier pr. kategori).

Guldbrikken
Guldbrikken er Danmarks eneste helt uafhængige brætspilspris. Den første gang prisen blev uddelt var i 2009 og sidenhen er det blevet en mere og mere populær og eftertragtet pris og få.
Juryen består af journalister og brætspilseksperter der spiller en stor mængde brætspil igennem på kryds og tværs for at finde de absolut bedste i kategorierne: Børne-, Familie- og voksenspil. Dertil uddeles også Juryens specialpris og fra 2013 blev prisen som årets selskabsspil også uddelt.

Skal det hele sammenfattes, så skal prisernes vigtighed helt klart læses i følgende rækkefølge:

  1. Guldbrikken
  2. Boghandlernes pris
  3. Legetøjsbranchens fællesråd

Udover ovenstående danske priser, så er der også rigtig mange der skelner til, hvad der foregår i udlandet. Ofte bliver spil jo trykt til det skandinaviske marked samtidig og selvfølgelig er det interessant for en dansker at finde ud af hvilket spil, der blev kåret til det bedste i Sverige, Norge og Finland. Spillene er jo præcis de samme og hvis regelhæftet både er på svensk og dansk, så betyder det jo intet.

Den tyske spilpris “Spiel des Jahres” betragtes af langt de fleste som verdens mest betydningsfulde brætspilspris. Problemet er blot, at der kan være ret lang vej fra at spillene udkommer på tysk til at de kommer på dansk (det tyske marked er jo langt større). Derfor kan man i Danmark godt risikere at skulle vente i årevis på at de tyske spil bliver oversat til dansk (hvis det nogensinde sker!).

Udover spilpriserne, så er der også et hav af hjemmesider, der beskæftiger sig med brætspil. Her kan blandt andet nævnes spillemagasinet.dk, hvor der i brætspilssektionen er samlet beskrivelser og anmeldelser af en række af de mere klassiske brætspil for hele familien.

 

 

Disclaimer