Puslespil er god læring for såvel ung som gammel
Der findes i dag mange forskellige former for puslespil, alle sammen med forskellige motiver og designede til forskellige aldersgrupper.
Nogle forbinder umiddelbart puslespil med noget barnligt, og noget små børn lægger, når de kun er et par år gamle. Dette er dog på ingen måde tilfældet.
Rent faktisk fås der utroligt mange forskellige puslespil, og mange af disse er meget svære og specielt lavet til voksne.
Hvor mange puslespil som er beregnede til børn benytter sig af 9 brikker eller noget i den retning, benytter mange puslespil som er beregnede til unge og voksne mange flere brikker, oftest over 500 og nogle gange helt op til 1000 eller endnu flere brikker.
Der er altså ingen tvivl om at der findes puslespil til enhver aldersgruppe, og at sværhedsgraden kan være meget varierende.
Derudover kommer det rent faktisk har vist sig at det at lægge puslespil er god læring for såvel ung som gammel.
Hvad kan børn lære af puslespil?
Et af de første egentlige spil små børn bliver introduceret for er som oftest puslespil. Dette er bestemt ikke et tilfælde. Det har nemlig vist sig at puslespil er god læring for små børn, og at dette skyldes flere forskellige faktorer.
Det at lægge et puslespil er nemlig med til at udfordre og udvikle flere af de egenskaber barnet i nogen grad allerede besidder, og som kommer til at spille en betydelig rolle i barnets videre udvikling og opvækst samt også dets voksne liv. Det er bl.a. barnets evne til at forstå og manipulere verdenen omkring det, der udvikles, især i forbindelse med de allerførste puslespil det introduceres for, typisk nogle forskellige former der skal drejes, så de passer rigtigt ned i deres respektive huller.
At forstå hvordan brikken skal vendes og drejes for at passe ned i hullet er en meget vigtig del af udviklingen af barnets rumlige perception. Derudover er puslespil også med til at lære barnet om tålmodighed og håndtering af frustration, hvilket bliver to meget vigtige egenskaber senere i barnets liv.
Voksne kan også have gavn af puslespil
Rent faktisk kan voksne og ældre mennesker have lige så meget gavn af puslespil, som børn har.
At lægge et vanskeligt og udfordrende puslespil kan være med til yderligere at skærpe ens kognitive evner og logiske tankegang, samtidigt med at ens tålmodighed ofte også kommer på en prøve.
Ud over dette er der mange voksne danskere med en travl hverdag der lægger puslespil for at få tankerne i ro og bruger altså puslespil som en form for terapi der hjælper dem med at komme ned i stressniveau. Ved at samle tankerne om et udfordrende puslespil kan man komme lidt væk fra dagligdagens travlhed og frustrationer, hvilket kan være meget tiltrængt for rigtig mange danskere.
Pensionister er en anden gruppe voksne der kan have stor gavn af at lægge puslespil. Ofte har pensionister meget tid på hænderne, og her kan puslespil være en god måde hvorpå man kan fordrive tiden samtidigt med at holde ens kognitive og motoriske evner ved lige.